KORPORATIVNO VOLONTIRANJE INA GRUPE

Održivi razvoj jedno je od temeljnih načela Ininog poslovanja, a suradnja sa zajednicama u kojima posluje neraskidivo je utkana u same početke kompanije. Ta suradnja je 2011. godine dodatno oplemenjena. Naime, INA je navedene godine, koja je proglašena Europskom godinom volontiranja, pokrenula projekt korporativnog volontiranja svojih zaposlenika i osnovala INA Klub volontera. Sjeme je bačeno na plodno tlo jer je u proteklim godinama dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina za opću dobrobit u Ini odlično prihvaćeno i od zaposlenika i od menadžmenta. INA je postala najsvjetliji primjer korporativnog volontiranja u Hrvatskoj. Potvrđuju to i brojke. INA Klub volontera danas broji 1.064 člana, a broj volontera se povećava iz godine u godinu. Inini volonteri odradili su 136 različitih volonterskih akcija, u čemu je sudjelovalo 2.035 zaposlenika koji su odradili 16.280 volonterskih sati.

Kompanija je vrijednosti volontiranja ugradila u svoju korporativnu kulturu. Ininim kolektivnim ugovorom propisane su mogućnosti odlaska na volontiranje unutar radnog vremena, a u same akcije Ininog Kluba volontera redovito se priključuje i viši menadžment. Snažan volonterski angažman u Ini pridonosi jačanju reputacije i vrijednosti brenda te je ojačao povjerenje i povezanost s lokalnim i regionalnim zajednicama u kojima kompanija ima poslovne aktivnosti. Volontiranje je ojačalo i timski duh kod zaposlenika kao i osjećaj da kompanija djeluje za dobrobit zajednice. Energija koju kompanija i njezini zaposlenici od prvoga dana ulažu u volontiranje prepoznaju i drugi. Inin Klub volontera tako je 2010. i 2012. dobio Nagradu volonterskog centra Osijek, a ista organizacija Ini je u posljednje tri godine dodijelila i Posebno priznanje za veliki volonterski angažman.

Kako raste Inin Klub volontera, rastu i vrijednosti koje nudi zaposlenicima kompanije. INA je tako 2015. potpisala Povelju o priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem koje su u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca organizirali Volonterski centar Zagreb, Mreža mladih Hrvatske u Sveučilište u Rijeci. Uloženo vrijeme za pomaganje drugima tako je postalo i ulaganje u vlastiti profesionalni razvoj jer znanja stečena volontiranjem postaju priznate kompetencije.

INA Klub volontera aktivno je uključen u još dvije društveno odgovorne Inine inicijative – Zeleni pojas i spajaLICU. Naime, kompanija svake godine, počevši od 2014., uoči Dana planeta Zemlje objavljuje natječaj „Zeleni pojas“ kroz koji sufinancira ekološke projekte, a Inini volonteri uključuju se u realizaciju zelenih projekata na terenu kroz ekološke volonterske akcije. Inin projekt „spajaLICA“ pokrenut je s ciljem da se Inine nekretnine, koje se ne koriste, ustupe odabranim udrugama. Prostore u Medulićevoj ulici u Zagrebu Inini su volonteri pomogli urediti u kuću udruga, a sudjelovali su i u uređenju imanja u Sesvetama koje je preuređeno u jahalište koje koristi udruga Krila –terapijsko jahanje.

Koliko je INA ponosna na ova ostvarenja dokazuje i uvrštavanje postignuća Kluba volontera u financijska i godišnja izvješća. No ono na što je kompanija još ponosnija je stvaranje pozitivnog, uspješnog i poticajnog radnog okruženja za djelatnike kroz volontiranje, kao i ostvarena povezanost sa zajednicama. Pojedina akcija često prerasta u dugoročniju suradnju jer su zajednice u INA Klubu volontera prepoznale pouzdanog partnera na kojeg mogu računati pri rješavanju svojih društvenih problema.

Više informacija možete pronaći na stranici INA KLUB VOLONTERA 

*Zahvaljujemo se INI kao zlatnom sponzoru konferencije na podršci za vrijeme pripreme i organizacijeKonferencije o korporativnom volontiranju i Sajma volontiranja.
Osim što je njihov program volontiranja zaposlenika jedan od izvrsnih primjera korporativnog volontiranja u Hrvatskoj, uključivanjem u Mrežu za razvoj korporativnog volontiranja i podrškom konferenciji i sajmu posvećeni su širenju korporativnog volontiranja i u drugim hrvatskim tvrtkama i daljnjem razvoju svog vlasititog programa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *