Treća konferencija volontiranja zaposlenika i Sajam volontiranja

23 organizacije potpisale Povelju o volontiranju zaposlenika; više od 180 sudionika na Konferenciji

 

ZAGREB, 8. svibnja 2019. – Treća Konferencija o volontiranju zaposlenika i sajam volontiranja „Na valovima volonterstva“ koja je održana 7. svibnja u Kongresnom centru Forum u Zagrebu, okupila je više od 180 sudionika. Veseli što su sudionici došli iz raznovrsnih organizacija, njih više od 70 iz tvrtki, više od 40 iz javnih institucija te gotovo 80 iz raznih udruga. Tako je na djelu pokazan odličan spoj civilnog, javnog i privatnog sektora!

konferencija korporativnog volontiranja    konferencija korporativnog volontiranja

Povelja o volontiranju zaposlenika

Centralno mjesto u programu bilo je rezervirano za Povelju o volontiranju zaposlenika koju su potpisala čak 23 poslodavca, razne privatne i javne tvrtke te javne institucije. Inicijativa kojom se potiče sustavni pristup i aktivnije promicanje volontiranja, prva je takve vrste u Europi, a pokrenuli su je Volonterski centar Zagreb, Hrvatski centar za razvoj volonterstva i Mreža za razvoj korporativnog volontiranja.

Povelja  se odnosi na sve privatne i javne organizacije, a namjera je potaknuti uvođenje sustavnijeg pristupa volontiranju  kroz definiranje pravila volontiranja, stvaranje pogodnog okruženja za volontiranje te usvajanje standarda volontiranja. Povelja se jednako odnosi na organizacije koje već imaju programe volontiranja, one na počecima ili one koje tek namjeravaju započeti te tako na aktivniji način sudjelovati u promicanju volontiranja.

Povelju su potpisali: 8 Sigma, A1 Hrvatska, Addiko Bank, ANO, Anparo, dm-drogerie markt, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Erste&Steiermärkische Bank, GlobalLogic, GRAWE Hrvatska, Hrvatska Lutrija, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), Hrvatski Telekom, INA – Industrija nafte, Jadranski naftovod (JANAF), Kaufland Hrvatska,  L’Oréal Adria, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, OTP banka, Philip Morris Zagreb, PricewaterhouseCoopers, Privredna banka Zagreb, Vertiv Croatia.

Direktorica Volonterskog centra Zagreb Jela Prgić Znika naglasila je kako je volontiranje u cijelom svijetu prepoznato kao aktivnost od interesa za društvo, organizacije iz kojih dolaze volonteri kao i za pojedinca, a pokrenutom inicijativom se jača volonterstvo u raznim privatnim i javnim organizacijama. „U volontiranju u Hrvatskoj već godinama prednjače pojedinci nevezano uz organizaciju u kojoj su zaposleni, a jačanjem i ovog segmenta Hrvatska prati trendove na Zapadu. I ne samo da prati trendove već je Hrvatska prva zemlja koja je pokrenula ovakvu inicijativu u Europi! Tvrtke se potpisivanjem obvezuju generalno na kreiranje politika odnosno sustavnog pristupa volontiranju, promicanje volontiranja u svojim organizacijama i osiguranje uvjeta za volontiranje, vrednovanje kompetencija stečenih volontiranjem, suradnju s neprofitnim sektorom i drugo. Uvjerena sam da će svi zajedno imati priliku učiti jedni od drugih i tako rasti i pozivam i druge organizacije da se priključe kako bismo zajedno napravili promjene i doprinijeli boljitku zajednica u kojima živimo“, rekla je direktorica Volonterskog centra Zagreb Jela Prgić-Znika.

konferencija korporativnog volontiranja konferencia korporativnog volontiranja konferencija korporativnog volontiranja konferencija korporativnog volontiranja konferencija korporativnog volontiranja

Volontiranje i sreća

Na samom početku Konferencije prisutnima se obratila Lejla Šehić Relić, Predsjednica izvršnog odbora Hrvatskog centra za razvoj volonterstva.  Romana Galić, Pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, obratile su se ispred dvije javne institucije koje već godinama podržavaju razvoj volonterstva te rad Volonterskog centra Zagreb.

S obzirom da je među sudionicima bilo niz predstavnika organizacija koje tek započinju s volontiranjem, predavanje „Volontiranje i sreća“ o utjecaju volontiranja na zadovoljstvo pojedinca samim sobom održala je prof. dr. Majda Rijavec, naša poznata psihologinja koja se specijalizirala za teme u području pozitivne i organizacijske psihologije. Naglašeno je kako postoje brojna istraživanja koja dokazuju da volonterske aktivnosti povećavaju razinu sreće. Tako su primjerice učenici koji su volontirali imali manji indeks tjelesne mase, zaposlenima se smanjivala razina hormona stresa, a starijim osobama rizik od smrtnosti. U brojkama, prema istraživanju iz 1998., altruistične aktivnosti poboljšavaju životno zadovoljstvo za 24 %.

konferencija korporativnog volontiranja konferencija korporativnog volontiranja konferencija korporativnog volontiranja

Uz hrvatske predstavljeni projekti iz Portugala

Afonso Borga, voditelj Mreže za volontiranje zaposlenika u Portugalu koja okuplja čak 160 kompanija, tijekom predstavljanja aktivnosti u Portugalu naglasio je kako su tvrtke dosad surađivale sa 150 neprofitnih organizacija na 75 lokacija širom zemlje. Uključivanje zaposlenika u lokalne zajednice odličan je način da tvrtke suštinski shvate svijet u kojem živimo rekao je Borga i dao savjet svima koji započinju da program društveno odgovornog poslovanja baziraju na jednom od 17 globalnih ciljeva održivog razvoja, istraže potrebe lokalnih zajednica, nađu NGO partnere i onda organiziraju volonterske aktivnosti i tako se angažiraju u zajednici u kojoj žive.  

Najveću volontersku akciju pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije Boranka predstavili  su predstavnici Saveza izviđača HR, Imago reklamne agencije i Wiener osiguranja.  Kampanja Boranka pokrenuta je tijekom 2018. godine, a ubrzo su se priključile tisuće građana i proširila se Hrvatskom. U akcijama pošumljavanja u okolici Splita i Solina sudjelovalo je preko 2.500 volontera iz svih krajeva Hrvatske koji su na požarištima posadili preko 25.000 sadnica i sjemena bjelogoričnih i crnogoričnih vrsta. U edukativnim akcijama na temu važnosti i zaštite šuma i očuvanja okoliša, koje su se odvijale paralelno sa akcijama sadnje, sudjelovalo je preko 5000 djece iz 40tak vrtića širom Hrvatske.

Okupljeni su mogli čuti i o Akademiji poslovnih vještina, modularnom jednogodišnjem programu edukacija iz specifičnih područja za menadžere organizacija civilnog društva i društvenih poduzeća. Program se provodi od studenog 2018. do svibnja 2019. kroz inovativan model volontiranja stručnjaka iz korporativnog sektora i izvrsni je recentni primjer volontiranja zaposlenika temeljenog na stručnim vještinama. Organiziran je od strane ACT grupe iz Čakovca u suradnji s pet korporativnih partnera, a prvu je godinu program pohađalo 25 polaznika.

konferencija korporativnog volontiranja konferencija korporativnog volontiranja

Volonterska kviskoteka – Klasa 2011.

Posebnu pozornost je privukla Volonterska kviskoteka „Klasa 2011.“ na kojoj su sudjelovali predstavnici INA – Industrija nafte, A1 Hrvatska, dm-drogerie markt, Erste&Steiermärkische Bank te GRAWE Hrvatska. Zajednička poveznica navedenih tvrtki je da su 2011., u Europskoj godini volontiranja intenzivirale volonterske aktivnosti, a tijekom Kviskoteke imale su prilike iznijeti respektabilne brojke vezano uz dosadašnje aktivnosti te sudionicima pružiti niz vrijednih savjeta. INA je tako 2011. osnovala Klub volontera koji danas ima 1.400 članova i sudjelovali su u više od 240 akcija. dm-drogerie markt je zabilježio 47.656 volonterskih sati, a u GRAWE Hrvatska volontira čak 54 % zaposlenika. Ukupno je 9745 volontera iz tvrtki koje su sudjelovale na Kviskoteci od 2011. doniralo 97.163 sati što je više od 56 godina rada jedne osobe.

S obzirom da je na Konferenciji održan i sajam volontiranja, odnosno info pultovi na kojima su se predstavljale udruge dio programa je bio rezerviran za predstavljanje aktivnosti udruga tijekom manifestacije Hrvatska volontira koja se održava od 22. do 25. svibnja 2019. širom zemlje. Na taj način, brojni predstavnici tvrtki mogli su u kratkoj formi doznati ključne informacije o planiranim akcijama te naposljetku ostvariti suradnju s prisutnim udrugama. Predstavljeno je 18 udruga – O.A.ZA., LA VERNA, TEHNIČKA ŠKOLA RUĐER BOŠKOVIĆ, HRABRI TELEFON, UDRUGA MALI ZMAJ, “SKLONIŠTE ZA NEZBRINUTE ŽIVOTINJE GRADA ZAGREBA – DUMOVEC”, NACIONALNI PARK RISNJAK, ŠKOLA ZA MEDICINSKE SESTRE VRAPČE, UDRUGA KRIJESNICA, CZM Zaprešić, UDRUGA SMIJEŠAK ZA SVE, DOM ZA STARIJE OSOBE CENTAR, Zagreb, UDRUGA IKS – Petrinja, CENTAR ZA CIVILNE INICIJATIVE, AMBIDEKSTER KLUB, UDRUGA ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA, AGENCIJA ZA MOBILNOST I PROGRAME EU te SAVEZ IZVIĐAČA HRVATSKE.

konferencija korporativnog volontiranja konferencija korporativnog volontiranja konferencija korporativnog volontiranja

konferencija korporativnog volontiranja konferencija korporativnog volontiranja

konferencija korporativnog volontiranja konferencija korporativnog volontiranja

INA-i priznanje za promicanje korporativnog volontiranja

INA – Industriji nafte je na Konferenciji uručeno priznanje za doprinos u razvoju i promicanju korporativnog volontiranja u Hrvatskoj te kontinuiranu i svestranu podršku Volonterskom centru Zagreb u provedbi volonterskih projekata i kampanja te poticanje poslovnog sektora na volontiranje. Priznanje je ispred INA-e primio član Uprave Niko Dalić koji je tom prilikom rekao: „Iznimno mi je drago što smo danas dio ovog događanja i što zajednički gradimo sustavniji pristup volontiranju u organizacijama. Ovo priznanje vrlo nam je značajno jer smo kao kompanija uložili puno truda i vremena, ali i ljubavi u mnogobrojne volonterske projekte koje smo proveli, kako samostalno, tako u suradnji s različitim partnerima. Veoma sam ponosan na sve naše zaposlenike uključene u Inin Klub volontera“

Na kraju prvog dijela Konferencije je istaknuto kako organizirano volontiranje u organizacijama stvara dobrobit za sve uključene – zaposlenike i njihove interese, poslodavce koji dobivaju učinkovitije i zadovoljnije zaposlenike te zajednicu koja profitira kroz pomoć.  Poslodavci uključivanjem u volontiranje vrlo brzo dobivaju konkretne rezultate jer se na taj način jača povjerenje zajednice u poduzeće i stvara bolji imidž dok zaposlenici njeguju timski duh i dobivaju nove kompetencije koje mogu iskoristiti u poslu, a naročito ako upravljaju timovima. 

konferencija korporativnog volontiranja konferencija korporativnog volontiranja

Predstavljen projekt „Na valovima volonterstva“

Nakon ručka predstavljen je projekt “NA VALOVIMA VOLONTERSTVA – INFRASTRUKTURA ZA SNAŽNE I POVEZANE ZAJEDNICE”.  Nositelj projekta je Volonterski centar Zagreb, a partneri su volonterski centri: Petrinja – IKS, Udruga za promicanje informatike, kulture i suživota, Sisak –  Agencija lokalne demokracije, Zabok –  Mreža udruga Zagor – za Krapinsko-zagorsku županiju i Čakovec – Volonterski ured Međimurja –  ACT grupa. Također, projektni partneri su i Dom za starije osobe Centar – Zagreb i Hrvatski centar za razvoj volonterstva.

Opći cilj projekta je doprinijeti izgradnji društva u kojem volonterstvo predstavlja pokretačku snagu aktivnih, odgovornih i humanih zajednica te snažno doprinosi socijalnom i gospodarskom razvoju.

Specifični ciljevi su:

1.) osigurati  kvalitetan i održiv sustav podrške organizatorima volontiranja (OV) i volonterima osnaživanjem volonterskih centara u regiji središnje Hrvatske

2.) povećati broj javnih ustanova i OCD-a koji provode kvalitetne volonterske programe radi poboljšanja usluga iz područja zdravstva, socijalne skrbi i ostalih područja od općeg interesa

3.) doprinijeti jačanju javne svijesti o dobrobiti i vrijednostima koje volontiranje donosi svakom pojedincu, zajednici i društvu u cjelini.

Projekt je predstavila Jela Prgić Znika, a volonterske programe u ustanovama socijalne i zdravstvene skrbi predstavili su: Odgojni Dom Bedekovčina, Dom za starije i nemoćne Centar – Zagreb i Dom za psihički bolesne odrasle osobe Petrinja. Uz zaposlenike Domova, o volontiranju su govorile i volonterke uključene u rad tih ustanova.

Projekt je trajao je od studenog 2017. do svibnja 2019., a financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

Na radionicama više od 60 sudionika

Na kraju same Konferencije održali smo TRI PARALELNE RADIONICE.

Prva radionica je nosila naziv – Kako pokrenuti volonterski program u tvrtci?

Sudjelovalo je gotovo 20 osoba iz 10 tvrtki. Predstavnici INA-e i DM-a  vodili su radionicu te dijelili vlastita iskustva i savjete vezane uz razvoj volontiranja zaposlenika u tvrtci.

 

Tvrtke koje tek počinju s razvojem programa volontiranja zaposlenika kao najveći izazov navele su pronalaženje volonterskih projekata i udruga, te kako započeti s programom. Preporuke su:

 1. Uključivanje u manifestaciju „Hrvatska volontira“ koja je izvrsna prilika za pokrenuti suradnju s neprofitnim organizacijama, a može biti i povod za sam početak korporativnog volontiranja u njihovoj tvrtci.
 2. Za povezivanje s organizatorima volontiranja obratiti se i Volonterskom centru Zagreb, i drugim centrima, ali i „iskusnim“ tvrtkama, voditeljima radionice.
 3. Donijeti odluku uprave kojom se omogućava 1 dana volontiranja svakom zaposleniku
 4. Krenuti malim koracima – bitno je krenuti i ne mora biti savršeno. Ne stvarati si pritisak s velikim očekivanjima i ciljevima te dodatnim opterećenjima (poput: odmah uključiti upravu u prvo volontiranje, prvo volontiranje moraju biti uključene sve lokacije u HR u kojima tvrtka djeluje, mora biti veliki odaziv i sl.)
 5. Svakako poticati dijeljenje iskustva među volonterima/zaposlenicima nakon održane akcije (koristiti interne i eksterne kanale komunikacije)
 6. U većim tvrtkama može biti lakše krenuti od odjela kojima je primarna uloga baviti se promocijom tvrtke (marketing/korporativne komunikacija); moguće lakše dobivanje „commitment-a menadzmenta“ u velikim sustavima

Druga radionica – Kako nam rad po Standardima kvalitete za volonterske programe pomaže u organizaciji volontiranja?

Na radionici je sudjelovalo 10 osoba iz udruga i javnih ustanova. Predstavljen  je koncept Standarda kvalitete za volonterske programe namijenjene organizatorima volontiranja.  Voditeljice radionice su sa sudionicima prolazile kroz svih 10 standarda, obrazac samoprocjene, kriterije i dokaze, a sudionici su istovremeno propitivali o razinama koje njihove organizacije ispunjavaju po pojedinom standardu. Tijekom radionice doneseni su sljedeći zaključci:

 • Standardi su dobro koncipirani i prate dobru praksu menadžmenta volontera te mogu poslužiti kao dobar vodič za rad s volonterima, ali i daju sveobuhvatni pregled volonterskog programa.
 • Organizacije sudionice i njihovi predstavnici smatraju ih lako razumljivima te dobrim smjernicama za uspostavu i praćenje kvalitetnog rada s volonterima unutar organizacije.
 • Čak i onim organizacijama koje već dugi niz godina uključuju volontere, Standardi služe kako bi ukazali na ono što je potrebno kako bi dodatno unaprijedili rad s volonterima.

Treća radionica – Kako se najbolje povezati – ostvariti dobru suradnju s tvrtkama u provedbi volonterskog programa?

U grupi je sudjelovalo gotovo 30 osoba, većinom predstavnika organizatora volontiranja te 3-4 predstavnika tvrtki. Kao najvažnija pitanja u suradnji istaknuta su:

 1. a) započeti suradnju s povjerenjem i bez predrasuda,
 2. b) jasno artikulirati potrebe/volonterske projekte,
 3. c) ukoliko su potrebna materijalna sredstva za provedbu volonterskog projekta unaprijed dogovoriti pokrivanje troškova od strane tvrtke,
 4. d) kada smo u ulozi organizatora volontiranja i želimo uključiti volontere/zaposlenike tada je važno komunicirati potrebe za volontiranjem, a ne za financijskim sredstvima

Od strane tvrtki, navedeni su izazovi u  usklađivanju  potreba i mogućnosti sa organizatorima

volontiranja te pronalaženju odgovarajućeg partnera među neprofitnim organizacijama.

7. svibnja 2019. rezervirajte za Treću Konferenciju o volontiranju zaposlenika

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo kako je određen datum i program nove, treće Konferencije o volontiranju zaposlenika. Konferencija koja ove godine nosi naziv – „Na valovima volonterstva“ – održat će se 7. svibnja 2019. u prostorima Kongresnog centra Forum u Zagrebu. Očekuju se brojni sudionici, predstavnici organizacija iz privatnog i javnog sektora kao i organizatori volontiranja iz civilnog i javnog sektora iz svih dijelova Hrvatske. Organizatori događanja su, uz Volonterski centar Zagreb, Hrvatski centar za razvoj volonterstva i Mreža za razvoj korporativnog volontiranja.

Program u tri dijela

U protekle dvije godine brojne organizacije su pokrenule programe volontiranja i cilj ovogodišnje Konferencije je povećati broj volonterskih aktivnosti kroz povezivanje udruga i organizacija iz privatnog i javnog sektora te predstavljanje potreba i mogućnosti jednih i drugih u pomaganju zajednici u kojoj žive.

Tijekom bogatog Programa  predstavit će se trendovi i najveći volonterski projekti u organizacijama u proteklih godinu dana, vrijedne inicijative i projekti koji će obilježiti skorašnji period kao što je primjerice projekt Hrvatska volontira koji nas očekuje od 22. do 25. svibnja 2019.. Zainteresirani će imati priliku i na edukativnim radionicama dobiti praktične savjete u postavljanju ili provođenju volonterskih aktivnosti.

Ovogodišnji program je podijeljen u tri dijela. Kako bi se naglasile vrijednosti koje volonterstvo ima za razinu sreće i osobno zadovoljstvo pojedinca kao i za njegovo okruženje, izlaganje će održati prof. Majda Rijavec, naša poznata psihologinja koja se specijalizirala za teme u području pozitivne i organizacijske psihologije. Odmah potom slijedi predstavljanje Povelje o volontiranju zaposlenika, inicijative kojoj je cilj okupiti niz organizacija koje već aktivno rade ili namjeravaju započeti programe volontiranja te ih potaknuti na razvoj uvjeta za volontiranje te dokumentiranje vrijednih akcija koje provode.  Povelju će nakon predstavljanja potpisati niz organizacija iz privatnog i javnog sektora.

Potpisivanje Povelje su potvrdile 22 organizacije, od velikih i manjih tvrtki, javnih tvrtki do javnih institucija. Potpisnici su 8Sigma, A1, Addiko banka, ANO insurance solutions, ANPARO, DM, Edukacijsko rehabilitacijski faklutet, Erste banka, GlobalLogic d.d., Grawe, HAKOM, Hrvatska lutrija, HT, INA, Institut za društveno odgovorno poslovanje, Kaufland Hrvatska, L’oreal, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, OTP banka, PBZ, Philip Morris, PricewaterhouseCoopers

 

Uspješni projekti volontiranja iz prošle godine

U nastavku programa sudionici će imati priliku čuti o primjerima volonterskih aktivnosti koje su plod suradnje tvrtki i udruga.  Afonso Borga, voditelj Mreže za volontiranje zaposlenika’ u Portugalu koja okuplja čak 160 kompanija održat će prezentaciju – „Korporativno volontiranje – partnerstvo u kojem svi pobjeđuju“.  Tako ćemo uz uspješne projekte volontiranja hrvatskih organizacija u prošloj godini,  moći vidjeti na koji način surađuju tvrtke u Portugalu, kako pomažu lokalnim zajednicama kroz kontinuirane politike volontiranja te kako stvaraju motivirane zaposlenike koji su posvećeni organizacijama u kojima rade.

Tijekom ovog dijela u više navrata će se predstaviti udruge  koje će ove godine putem info štandova biti prisutne na Konferenciji kako bi sa organizacijama ostvarile neposredan kontakt i konkretne dogovore oko sudjelovanja u volonterskim akcijama, a posebice   povodom predstojeće manifestacije Hrvatska volontira koja će održati od 22. do 25. svibnja širom cijele Hrvatske. U okviru panela Klasa 2011. savjete i preporuke će dati predstavnici hrvatskih tvrtki INA, A1, dm, Erste i GRAWE koje već godinama sustavno provode projekte volontiranja.

Nakon ručka, treći dio je rezerviran za nekoliko radionica koje će se odvijati paralelno. Sudionici će tako moći birati između tema kao što je pokretanje volonterskog programa u organizaciji, rad prema Standardima kvalitete za volonterske programe ili kako proširiti network i bolje se povezati s ciljem realizacije volonterskih akcija.

Sudjelovanje na Konferenciji je kao i prijašnjih godina besplatno, a s obzirom da je broj mjesta u dvorani ograničen, pozivamo vas da se što ranije prijavite.   Prijaviti se možete na Prijava na Konferenciju o volontiranju zaposlenika. 

 

PROGRAM KONFERENCIJE

Povelju o volontiranju zaposlenika na Konferenciji 7.5., potpisat će 22 organizacije

Zagreb, 01.05.2019. – U proteklih dvije godine, od organizacije prve Konferencije o volontiranju zaposlenika, primjetan je rast broja volonterskih politika, programa i aktivnosti u privatnom i javnom sektoru. S obzirom na ove pozitivne trendove Volonterski centar Zagreb i Hrvatski centar za razvoj volonterstva, zajedno s Mrežom za razvoj korporativnog volontiranja odlučio je pokrenuti inicijativu potpisivanja Povelje o volontiranju zaposlenika od strane raznih organizacija u privatnom i javnom sektoru.

Odličan odaziv na potpisivanje Povelje

Svečano potpisivanje Povelje o volontiranju zaposlenika bit će organizirano na Konferenciji o volontiranju zaposlenika 7. svibnja 2019. u prijepodnevnim satima.

Potpisivanje Povelje su potvrdile 22 organizacije, od velikih i manjih tvrtki, javnih tvrtki do javnih institucija. Potpisnici su 8Sigma, A1, Addiko banka, ANO insurance solutions, ANPARO, DM, Edukacijsko rehabilitacijski faklutet, Erste banka, GlobalLogic d.d., Grawe, HAKOM, Hrvatska lutrija, HT, INA, Institut za društveno odgovorno poslovanje, Kaufland Hrvatska, L’oreal, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, OTP banka, PBZ, Philip Morris, PricewaterhouseCoopers.

Inicijativom se namjerava dodatno potaknuti uvođenje sustavnijeg pristupa volontiranju te istovremeno ohrabriti tvrtke i organizacije u javnom i državnom sektoru koje su nedavno pokrenule volonterske aktivnosti na daljnje aktivnosti, a isto tako potaknuti i nove na volontiranje.

Potpisivanju Povelje se mogu priključiti i druge organizacije, a ubuduće ćemo organizirati javno potpisivanje kada se okupi relevantan broj potpisnika. Vaše upite možete nam slati na poveznicu Prijava za Povelju

 

Zašto potpisati Povelju?

Povelja se odnosi kako na tvrtke u privatnom i javnom sektoru tako i na javne i državne institucije koje žele na aktivniji način sudjelovati u promicanju volontiranja te svojim aktivnostima doprinositi zajednici u kojoj živimo, ali i razvoju pojedinaca, odnosno svojih zaposlenika.  Povelja predstavlja i dobrovoljni izraz spremnosti za promicanje ove aktivnosti prema ostalim dionicima s kojima organizacije posluju, a za same organizacije potpisnike ona predstavlja sustavniji pristup volontiranju kroz definiranje pravila volontiranja, stvaranje pogodnog okruženja za volontiranje te usvajanje standarda volontiranja. Ujedno potpisivanjem Povelje:

 • Gradite svoj imidž top poslodavca
 • Pozicionirate se kao lider u društveno odgovornom poslovanju
 • Omogućujete zaposlenicima da steknu nove vještine i kompetencije
 • Stvarate lidere kroz volontiranje

TEKST POVELJE

ZAŠTO POTPISATI POVELJU

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *